Jag vill göra en insats

Efter en lång tid utan förändringar och ansträngning tröttnade Sven-Harry Karlsson på den rådande situationen i Stockholm för de hemlösa. Allt fler hemlösa dras till S:ta Clara kyrkan i Stockholm för att få en bit mat, och Sven-Harry, 80 år fyllda, tycker att situationen är ohållbar. Köerna blir bara längre och längre.

Sven-Harry Karlsson har en historia som murare och byggmästare och han arbetade inom faderns företag Byggnads AB Harry Karlsson efter fyra år på lärlingsutbildning.

Kan inte accepteras
Nyligen har han låtit bygga ett museum och restaurang i ett gyllene sexvåningshus i Vasaparken i Stockholm, men Sven-Harrys senaste projekt handlar om att skapa ett soppkök för de hemlösa i huvudstaden.

– Jag anser att en så stor hemlöshet som vi har idag inte kan  accepteras i ett civiliserat samhälle, och om politikerna inte agerar så får ju någon privat göra det, säger han bestämt.

Ger sig inte
Stockholms stad har hittentills nekat honom bidrag till soppköket. Anledningen är att intiativet inte genomförs via en förening utan det är några företag som gått samman. Men Sven-Harry tänker dock inte ge sig utan försöker på andra sätt. Han har  startat en ideell förening för att kunna söka medel i framtiden, Just nu är det fem olika företag som finansierar soppköket. Bland annat Gustaf Vasa församling och byggföretaget Folkhem.

Från ord till handling
Sven-Harry berättar att det är speciellt under sommaren som soppköket behövs, detta eftersom det under semestertiderna finns få möjligheter för de hemlösa att få hjälp med mat. Soppa med bröd serveras i Vasaparken på morgonen mellan klockan 8-10 och Sven-Harry är själv på plats ibland tillsammans med andra frivilliga volontärer.

”Jag vill göra en insats. Alla tycker att det här är viktigt, men helst vill de ju inte ha det framför sin egen dörr. För mig är det självklart att vi måste göra något!”

HEMSIDA www.sven-harrys.se
Text: Sven-Harry Karlsson

Sven-Harry Karlsson © Sven-Harrys Konstmuseum
Sven-Harry Karlsson © Sven-Harrys Konstmuseum

 

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
2act4 handlar om vad vi gör för andra. Läs mer på 2act4.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *