Livslustakuten

Jag heter Carina Månsson, är 38 år och har 3 barn och man. Vi bor i stort hus i centrala Ystad och jag titulerar mig Mångsysslande entreprenör. Jag driver fem företag och sitter i tre styrelser. Dessutom är jag engagerad i en av föreningar där jag sitter som ordförande heter Livslust Ystad.

Livslust Ystad startades för snart 2 år sedan. En tjej som heter Rebecka Stenman hade en idé om att arrangera feelgoodträffar för cancerberörda här i Ystad och Österlen. Köpmannaföreningen hade under några års tid samlat in pengar vid Rosa lördag och Musikakuten och de sparat pengar på ett konto för att dela ut till cancerdrabbade som t.ex. ville göra en resa eller sökte till något speciellt. Problemet var att det inte fanns någon drivande bakom projektet och pengarna blev ståendes på kontot.

Det fanns behov
2011 förlorade Rebecka sin pappa i cancer och tankarna väcktes, att göra något för andra som gått genom eller gick genom liknande. I den vevan blev Rebecka och jag sammanförda.

Rebecka berättade om sina tankar och idéer för mig. Jag som drivit olika företag inom olika branscher, dock aldrig inom sjukvård eller cancer, förstod behovet och nappade snabbt på idén. Fyra månader senare hade vi vår första träff för cancerdrabbade kvinnor i regionen. Det kom 60 personer! Det var som vi trott, det fanns ett behov. Första våren vi körde våra träffar hade vi schemalagt fem stycken tillfällen med olika aktiviteter varje gång, lunch och en samtalsgrupp. Efterhand som vi blev varmare i kläderna utökades det till tio gånger på våren och tio på hösten. Varje ”termin” avslutas med en Livslustgala, Musikakuten, Rosa lördaginsamling, Livslustakuten eller som i år, Livslust firar jul!

Min livssyn har förändrats
Vi har fortfarande olika aktiviteter varje gång, lokala företagare kommer för att ideellt dela med sig av sin tid och kunskap! Vi har gjort allt från mindfulness, yoga, frigörande målning, haft föreläsningar, haft läkarna på besök, pratat kost, gjort smycken till glamourdag med make up, styling och fotografering.

Efter 1,5 år med våra Livslust-damer har min livssyn förändrats. Jag har aldrig varit materialist på något vis, men min tro på mänskligheten och hur viktiga vi är för varandra och hur viktigt det är att kunna be om hjälp, har bara växt. Respekten för våra Livslustare är enorm. De bjuder in till samtal och berättar fritt om de tuffaste stunderna i deras liv. Vi skrattar mycket och ofta tillsammans, men vi fäller också tårar och stöttar varandra.

Att träffa andra som förstår
Genom åren har vi förlorat fem stycken i sjukdomen. Tuffa besked som är omvälvande. Ilska, sorg, orättvisa och slutligen kommer jag till samma slutsats varje gång: hur viktigt det är att leva Här och Nu, ta till vara på livet och njuta och att det är bannemig för kort för ovänskap!

I slutet av varje termin ber vi våra Livslustare att kort skriva ner deras reflektioner från tiden vi spenderar tillsammans och att läsa deras svar efteråt är en ren fröjd! Så otroligt mycket positivt det ger dem! Hur de faktiskt beskriver att det varit räddningen för en del! Att träffa andra som förstår, som vet och som lyssnar, en person som inte vänder bort och inte vet vad han eller hon ska säga utan som finns där.

Vi har hela tiden sett det som grundläggande att det ska vara gratis för de som kommer, vi förhandlar med föreläsarna och ersättningarna är mycket låga, vi bjuder till exempel på maten. Många får problem med ekonomin under sjukdomen och då ska inte Livslustträffarna vara en belastning. Istället får de hjälpa oss att vara våra Ambassadörer.

Bjuda in fler, vi har stått på Julmarknader och på stan vid flera tillfällen, då säljer de våra knappar, vykort, armband och änglar, för att försäkra oss om att vi kan fortsätta vårt arbete. Bankerna i Ystad och Österlen har hjälpt och stöttat oss med pengar. Vi samarbetar med flera företag som hjälper oss att samla in pengar och sprida att vi finns. Hjälpen finns verkligen!

Tacksamhet
Jag är tacksam för livet, det jag skapar och det som kommer i min väg. Jag vet att jag väljer själv vad jag gör med alla möjligheterna och jag har utvecklat en enorm magkänsla som jag följer tveklöst.

Våra mål nu är att starta Livslustföreningar i Simrishamn och Malmö i första hand. Det krävs drivna personer på plats bara, sen är steg två att lägga Livslust som en paraplyorganisation. Det behöver inte bara vara människor med cancer som behöver hjälp! Vi sprider ett tankefrö kring detta och rätt som det är nappar rätt person o det blir av!

HEMSIDA www.livslustystad.se
Text: Carina Månsson

Foto: Pierre Ekman, Inblick Webb och Kommunikation AB Carina Månsson är en mångsysslande entreprenör som arbetar för att nå framgång. När andra tänker - då gör hon!
Foto: Pierre Ekman, Inblick Webb och Kommunikation AB
Carina Månsson är en mångsysslande entreprenör som arbetar för att nå framgång. När andra tänker – då gör hon!

 

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
2act4 handlar om vad vi gör för andra. Läs mer på 2act4.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *