Almedalen – Sveriges största mötesplats

Sveriges största mötesplats sjuder av liv och fart. Hav, sol och varma dagar i smart ’kombo’ med kunskapsseminarium och avslappnade möten som i sin tur har chans att snabbt generera framgångsrika samarbeten. Han ler nog stort i sin himmel, Olof Palme. Tänka sig att det där första hastigt påkomna Palme-talet med fötterna på traktorflaket i slutet av 60-talet i Almedalen nu vuxit till en gigantisk folk- och påverkansfest. En hyllning till demokratin och det politiska samtalet.

Foto: Infoteamet, Region Gotland Karin Lindvall är koordinator för Almedalsveckan och älskar sitt uppdrag. “Det är det roligaste jag vet” säger hon och uppskattar alla olika människor hon får träffa.
Foto: Infoteamet, Region Gotland
Karin Lindvall är koordinator för Almedalsveckan och älskar sitt uppdrag. “Det är det roligaste jag vet” säger hon och uppskattar alla olika människor hon får träffa.

 

Som alltid har det inte gått av sig själv. Nej, det krävs ett stort engagemang och hårt arbete att nå framgång, men också ett smart upplägg som borgar för att få det hela att fungera. Gotland och Almedalen bjuder på platsen och att lämna utrymme för alla oavsett vem och vad de gör att skapa ett seminarium och presentera sig och det man vill bidra med. Det stora dragplåstret är såklart de politiska partierna och möjligheten att nå beslutsfattare inom en rad olika sektorer och intressen.

– Almedalsveckan är en fantastisk mötesplats där människor med olika intressen har möjlighet att mötas, det är demokrati när den är som bäst, öppen och direkt, säger Karin Lindvall som är ansvarig koordinator för Almedalsveckan.

Det är alltid lika spännande och en ny utmaning att dirigera Sveriges största mötesplats. Att möta olika sorters människor är det absolut roligaste jag vet. Alla är unika och har något att dela med sig, det gäller bara att vara närvarande och lyssna. Dessutom ökar behovet att mötas öga mot öga för varje år, säger Karin och tillägger att det sker många betydelsefulla möten under Almedalsveckan.

Om framgången
I början av 90-talet kunde man erbjuda sina besökare 14 seminarium och sommaren 2014 kommer besökarna att kunna välja mellan över 2 500 stycken. Almedalsveckan genomförs första veckan i juli varje år. Hjärnan bakom det hela, Karin Lindvall, är en tuff tjej i snygg förpackning. Karin vet vem hon är och varför hon gör det hon gör. Trots att det är 19:e året som hon gör det är det lika intressant och givande att sköta alla förberedelser inför Almedalsveckan. Det görs inte i en handvändning, det ligger mycket jobb bakom att skapa ett positivt mötesklimat.

Tack vare det personliga mötet river vi snabbt många hinder som vi annars skulle behöva ta oss över. Här kan man knyta kontakt direkt. Almedalen är platsen för den som har nytta av att känna många beslutsfattare som representerar olika verksamheter  och tack vare det personliga mötet har du möjlighet att nå snabbare resultat.

Almedalen är en osvensk företeelse, öppen och tillgänglig för alla samtidigt som den är uppstyrd och genomtänkt. Upplägget är brilliant. Här stavas eget ansvar med stora bokstäver. Det är mötesmöjligheterna och nätverkandet, men också tydligheten i det egna ansvaret som är en viktig framgångsfaktor för att Almedalsveckan under de senaste åren vuxit så det knakar.

Det vilar en positiv stress över Almedalsveckan. De som normalt har fulltecknade agendor har här möjlighet att stannar upp och vara öppna för dialog och samtal. Vi vill att så många som möjligt skall få chans att träffa beslutsfattare i en avslappnad och inspirerande miljö, säger Karin och tillägger att det ofta är lätt att komma i kontakt och få en liten pratstund med beslutsfattare som i vanliga fall är mycket upptagna.

Kunderna
Någon Drottning af Almedalen vill hon absolut inte vara och om bästa vännen skulle berätta för oss vem Karin är så skulle det bli ”en helt vanlig tjej” med tillägget ”en med rejält skinn på näsan och extremt drivande som person”. Karin berättar att hon har ett par goda egenskaper som hjälper henne i jobbet.

– Jag står väldigt stilla när det blåser, jag fattar beslut snabbt och står sen för dem. Ibland får jag backa och säga att det kanske inte var världens bästa beslut, men efter de förutsättningar som var just då så kändes det rätt. Beslut som inte känns självklara brukar jag ge en natt. Att inte fatta ett beslut kan vara att hindra saker att växa.
Respekt är ett viktigt nyckelord för Karin. Att mötas med respekt och att också ha respekt för andras åsikter.

– Jag behöver inte dela deras åsikter, men jag anser att det är viktigt att det finns plats för en öppen debatt och dialog. Jag har alltid vad som är bäst för veckan för ögonen och att också verkligen lyssna på kunderna. Vad de vill och hur kan jag bäst bidra till att det de vill uppnå kan förverkligas med framgång. Vi har ju alla samma mål, alla skall bli nöjda och ju mer kunskap jag kan ge mina kunder desto bättre beslut kan de fatta. Mitt mål är alltid att leverera mer än förväntat och dessutom, på köpet, om jag kan ge kunderna ett och annat på vägen så känner jag mig ännu mer nöjd.

Rakt in i väggen
Det låter ganska enkelt när man lyssnar på Karin. Hon är rak och tydlig, snabb i tanken och vet vad hon vill. Men det finns, som för de flesta av oss, ett par fallgropar, eller vi kanske hellre skall kalla dem lärdomar, på vägen.

En ‘doer’
Hon är en riktig ’doer’, en som förut tog på sig lite för mycket och därmed också gick in i väggen, blev vidbränd som Babben Larsson brukar säga.

– Jag tror att det är ganska vanligt bland tjejer i min ålder. Jag får helt enkelt kickar av att prestera och det gör att jag vill prestera ännu mer. Det blev en ond cirkel och jag gick in i väggen. Det blev en anledning för mig att stanna upp och få chans att se hur jag fungerade och varför.

Vad är sanning?
Numera tar Karin det lugnare. Det handlade egentligen inte om att visa för andra att jag var duktig utan mer om att visa för mig själv att jag var bra nog. Jag fick lära mig att hantera det. Jag har två frågor som jag alltid ställer innan jag gör något: Varför är det viktigt? För vem gör jag det här? Karin har en lång historia på Gotland och hon har varit med i en rad olika projekt. Ett som sticker ut i mängden och som lärde Karin en viktig läxa är det samarbetsprojekt som hon, som hon säger, ”ramlade in i” för många år sedan.

Samarbete
Det var ett initiativ mellan Svenska Spel, gotländska konstnärer, Högskolan på Gotland och Gotlands kommun som alla skulle samarbeta.

– Det är det nyttigaste jag någonsin gjort, det var oerhört lärorikt. Vi kom alla från så olika miljöer och med olika förväntningar in i projektet. Under varje möte fanns det fyra olika versioner och fyra olika bilder att ta ställning till. Karin tar exemplet med ordet ’mycket’.

– Det var i det samarbetet som jag lärde mig att det inte finns en sanning, utan att det finns många olika sanningar. När någon i gruppen pratade om ’mycket’ var vi andra tvungna att förstå vad ’mycket’ egentligen betydde för de som talade om det. Vi pratade helt enkelt inte samma språk. Men genom att lära mig att lyssna, och alltid ställa följdfrågor fick jag en ovärderlig kunskap om hur man kan förhålla sig som jag har stor nytta av när jag möter alla som vill vara med på Almedalsveckan.

Karins fem tips för ett lyckat Almedalsdeltagande

almedalennn

Almedalen i snabbformat
1. Öppet för alla
2. Kostnadsfritt
3. Lyfta olika samhällsfrågor i debatt och dialogform
4. Får inte kränka någon
5. Hålla till i Almedalsområdet
Text: Catherina Ronsten

Foto: Gotlands kommun Genom demokrati och öppenhet är alla som vill ta del av debatter och samhällsfrågor är välkomna att komma till Almedalsveckan i Visby på Gotland. Almedalsveckan har arrangerats i över fyrtio år och är numera Sveriges största politiska mötesplats. Ordet är fritt!
Foto: Gotlands kommun
Genom demokrati och öppenhet är alla som vill ta del av debatter och samhällsfrågor är välkomna att komma till Almedalsveckan i Visby på Gotland. Almedalsveckan har arrangerats i över fyrtio år och är numera Sveriges största politiska mötesplats. Ordet är fritt!

 

Artikeln är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs mer på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *