Det tysta språket

Ofta säger vi inte det vi känner, men signalerna går ändå fram. Kroppens språk är tyst, men tydligt

Oavsett om du vill det eller inte, oavsett om du sagt något eller inte och oavsett hur du står eller sitter så sänder du hela tiden ut signaler. Signaler som de du möter tolkar efter sina egna erfarenheter. Rätt eller fel spelar ingen roll – det är alltid du som håller i det slutgiltiga avgörandet om hur du ska uppfattas.

Lotta Juhlin

 

Goda råd om ditt kanske allra viktigaste redskap, det tysta språket – kroppsspråket.
Vårt språk består – tack och lov – av så mycket mer än av 28 bokstäver i olika kombinationer. Kroppens alldeles egna språk; hållningen, blicken och gesterna kan helt eller delvis förta det ilsket sagda eller tvärtom.

En som gjort en rejäl djupdykning i kroppsspråket och vad vi kan lära oss av det är talpedagogen och författaren Lotta Juhlin. Hon åker land och rike runt och föreläser om det hon kallar för ”bredvidbudskapen” – kroppsspråket och rösten, och om hur man får människor att lyssna till det man har att berätta.

– Enligt vetenskapliga rapporter litar vi till 60 procent på kroppsspråket, vårt synintryck, 30 procent till rösten och 10 procent till vad som sägs. Synen är alltså det sinnet som vi litar på mest när vi ska avgöra om det vi hör överensstämmer med det sagda.

Kvinnor och män
– När det gäller kroppsspråket skiljer sig män och kvinnor åt. I grova drag kan man säga att många män lägger hela vikten på båda benen, står bredbent och använder större gester och rörelser än kvinnorna när de talar, berättar Lotta och fortsätter berätta att kvinnor å andra sidan ofta lägger vikten på det ena benet  – de står på ett ben skulle man kunna säga och använder händerna mer än männen.

Framsida och insida
Det är viktigt att använda kroppen när du talar. Men det hjälper inte att bara vifta med händerna om man ska ha ett tydligt kroppspråk, säger Lotta. Hon talar mycket och gärna om det öppna respektive det slutna kroppsspråket.

– Ju mer du visar av din framsida och insida, desto öppnare upplever den du talar med att du är. Vill du bli lyssnad till ska du se till att ”släppa in” den du talar med.

– Det kan vara kroppsspråket som skiljer framgång från misslyckande eller ett kul och engagerande jobb från ett trist och intetsägande, säger Lotta.

Enkla tips
Vad är det då för nycklar som kan ge dig information om det tysta språket, kroppsspråket? Här serverar Lotta några enkla tips till dig som vill lära dig mer om hur du hanterar din kropp för att få ett tydligare och mer öppet kroppspråk.

Kroppen – Rör på kroppen när du talar
Rösten bor i kroppen och i en stel kropp blir rösten stel. I en kropp som lever och rör på sig, blir också rösten levande.

Benen – Kan användas som en skyddande sköld
Lägger du det ena benet över det andra och sitter med armarna i kors att du visar din samtalspartner axeln utstrålar du att du vill skydda dig själv eller din åsikt. Pröva hur det känns att sitta och lyssna på någon med ett öppet kroppsspråk respektive ett slutet.

Händerna – Är till för att användas
Många som är osäkra vet inte vad de ska göra med händerna. Använd dem, måla med dem! De förstärker det du säger och gör ditt språk mustigare.

Ögonen – Undvik att flacka med blicken
Det ger ett nervöst och osäkert intryck. En öppen blick som möter blicken hos den du talar med inger trovärdighet. Ögonen betyder mest i kroppsspråket tillsammans med mimiken.

Ögonbrynen – Använd  mimiken
Ta hjälp av dina ögonbryn när du pratar.

Munnen – Rör på munnen
Le mot de du möter och de ler tillbaka. Om du ler känner du dig genast gladare. Väl värt ett försök. Kom ihåg att leendet sitter lika mycket i ögonen som munnen. Experimentera så att du hittar ”din” glimt i ögat – alla har den! Hoppas du har roligt samtidigt!

Hållningen  – En rak rygg inger förtroende och säkerhet
Medan en ihopsjunken kropp och axlarna upp emot öronen och insjunket bröst signalerar att du är besvärad eller osäker. Om du sitter ned och lutar dig framåt i ett samtal talar du samtidigt om att du är intresserad och lyssnar uppmärksamt på den som talar. Tvärtom-signaler ger du om du lutar dig ifrån den som talar och kanske till och med lägger benen och armarna i kors.

Lotta Juhlin Titel: Författare & talpedagog Kort om: Lotta Juhlin föreläser om hur man får människor att lyssna på det man har att säga.
Foto: Agnes Tångvik
Text: Lotta Juhlin Titel: Författare & talpedagog
Kort om: Lotta Juhlin föreläser om hur man får människor att lyssna på det man har att säga.

 

Artikeln är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 1 2013.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *