Minska prestationsångesten

 7 tips från Emma Pihl – minska prestationsångesten

  1. Riktlinjer. Prestationsångest kan få dig att förbereda dig och prestera i obegränsat många timmar, men ändå vill aldrig känslan av att vara nöjd och trygg med resultatet infinna sig. Sätt därför upp dina egna regler. Hur länge, hur ofta eller hur mycket får du träna, öva eller prestera någonting? Du blir nöjd med tiden istället för att kunna avgöra resultatet.
  2. Uppkomsten. Prestationsångest kommer av en oförmåga att kunna se, uppskatta och reflektera kring sitt eget resultat. Bara för att man själv har gjort det får det betyget ”ej tillräckligt”, ”icke godkänt”, ”kunde ha blivit bättre”.
  3. Förändra din inre upplevelse. Inget yttre resultat och inget bekräftelse från någon annan som tycker att du ska vara nöjd kan påverka din inre känsla av vilken prestationsnivå du behöver upprätthålla för att få vara nöjd och tillfreds med dig själv.
  4. Öva dig på att hantera motgångar. För att kunna hantera motgångar måste du utsätta dig för motgångar medvetet. Pröva att släppa taget. Din tävling är att kunna släppa taget och ändå vara nöjd, snarare än att driva sig i fördärvet. Flera av mina klienter som lider av en förlamande prestationsångest har en upplevelse av att deras resultat blev nästintill lika bra även när de utmanade sig i att släppa taget och bara anstränga sig till hälften. Pröva vilken påverkan mindre ansträngning har för dig.
  5. Omge dig av rätt personer. De stressade prestationshetsarna är förgörande för dig som lider av prestationsångest. Du äter upp andras ångest över deras resultat och påverkas av det. Det blir tungt och negativt för dig. Beblanda dig med människor som tar prestationer med en klackspark och som pratar om och värdesätter fler saker än prestationer och resultat.
  6. Värdesätt helheten. Leta andra saker än resultat. Hur har du mått? Vad har du mer lagt tid på än din prestation? Vad har du utmanat dig med? Hur har du utvecklats? Vad har varit roligt?
  7. Distansera dig. Zooma ut från allvaret. Prestationsångesten kommer ofta av den uppbyggda spiral av omständigheter för hur olika saker påverkar varandra om detta resultat inte blir perfekt. ”Blir det här inte rätt, bra och godkänt nu så kommer jag aldrig att få det jobbet jag önskar, då kommer jag inte ha något vettigt att leva för och då kommer jag att sluta kämpa och då kommer det sluta med att jag måste flytta ut på gatan och då är det ingen som vill vara med mig och jag kommer vara helt ensam och övergiven”. Alla människor som verkligen tror på de tragiska konsekvenserna utifrån skräckkonsekvensförloppet kommer att påverkas negativt och få en obehaglig upplevelse och känsla om sig själva och världen.

HEMSIDA www.emmapihl.com
Text: Anna Pihl

Foto: Lisa Björner
Foto: Lisa Björner

omslag_vinnare_i_din_egen_tavling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FRÅGA EMMA
Emma är professionell coach, föreläsare, författare, ledarskapskonsult med erfarenhet av talent management arbete samt VD och grundare till företagen Inspirera och Posture .Emma är en möjliggörare som genom att stärka, utmana,motivera och ifrågasätta får dig/ditt företag att utvecklas bortom dagens gränser. I varje nummer bjuder vi in dig som har en fråga till Emma. Fråga om karriär, relationer, egen utveckling eller hälsa. Mejla oss på bm@2act.se, märk brevet Fråga Emma.

KORT OM
NAMN Emma Pihl
ÅLDER 31
BLIR LYCKLIG AV Solsken, svampplock och skrattande barn.
BLIR ARG PÅ Saker som tar lång tid och o-flexibilitet
SMULTRONSTÄLLE Kivik på Österlen
MOTTO “Hellre att än hur!”

Publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.0
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *