Storytellingskolan

Att berätta. Att påverka. Att medverka. För 20 år sen utbildade jag mig till journalist, vi tränades i konsten att se till att få svar med hjälp av fem enkla ord.
Vem?
Vad?
När?
Hur?
Varför?

Catherina Ronsten, Betydelsefulla Möten 2act hjälper dig att bli en bra historieberättare.
Catherina Ronsten, Betydelsefulla Möten
2act hjälper dig att bli en bra
historieberättare.

Alla de artiklar vi skapade granskades med de fem ord-nycklarna som facit. Orden skapar grunden för viktiga berättelser. Det är sant. Det är bra. Men som en genuin storyteller och berättare jag vill lägga till några viktiga ingredienser. För lika mycket som man behöver svar på de fem ordens frågor, lika mycket handlar det om vad du vill att den som lyssnar, läser eller på annat vis skall ta till sig din berättelse skall känna och göra.

Känsla
Vad vill du ska bli resultatet av det mottagaren tagit del av, det du berättat. Skall de sätta sig ned i soffan och bara gråta, skutta av lycka, bli förbannade eller vad? Vilken och vilka känslor vill du skall sprida sig i kroppen hos den som tar emot din berättelse?

Riktning
Med din berättelse – vad vill du att den ska bidra med? Vad vill du skall hända sen? Skall han eller hon gå ”man ur huset” och ”lägga sitt strå till stacken?” eller bara sjunka ned i soffan av modlöshet?

Action
Den gamla lättigenkännbara sången som många av oss minns från barndomen, den om Imse vimse spindel får här visa på innehåll och bilder som hjälper mottagaren att ta sig framåt. Först har vi huvudpersonen, vad han gör, när han gör det, vad som händer och hur han gör. I sången får vi kanske inte riktigt svar på varför, men man kan ana att Imse Vimse Spindel vill upp – att se ljuset.

Imse Vimse spindel
Imse Vimse spindel klättra upp för trå´n.
Ner faller regnet spola spindeln bort
Upp stiger solen torka bort allt regn.
Imse Vimse spindel klättra upp igen

Metafor
Använd gärna metaforer (bilder som är lätt igenkänningsbara, språk och ordstäv som de flesta av oss känner igen), men välj dina ord och övertrassera inte det kontot;-) En – och absolut max två metaforer – av rätt virke och god kvalitet kan göra att din berättelse lättare biter sig fast hos mottagaren. Välj med omsorg dina metaforer.

Realitycheck
Det skulle antagligen vara fel att hävda att en ”riktig” berättelse, baserad på en verklig händelse är så mycket bättre än en påhittad. Det finns massor med fiktionsberättelser som visar motsatsen. Men verkligheten är ofta bra nog. Börja ditt berättande med att använda en händelse eller ett möte som du bär med dig. Fundera på innehållet ovan och se vad du kan skapa med hjälp av någon händelse som du redan bär på.

Som med allt här i livet gäller det att sikta mot stjärnorna, vara snäll mot sig själv och framförallt – att se till att ha kul!

Lycka till!
Catherina Ronsten
Tidigare artiklar från Storytellingskolan: www.2act.se/storytellingskolan

Foto: Agnes Tångvik
Foto: Agnes Tångvik

 

Artikeln är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs mer på www.2act.se 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *