Storytellingskolan

”De människor vi möter i böcker liknar de levande. De talar som vi, andas som vi, gråter och skrattar som vi. Men sträcker vi ut armarna för att omfamna dem griper vi i tomma luften”
Olof Lagercrantz, författare, publicist & litteraturvetare

Det spelar ingen roll vem du är. Det viktiga är vad du vill berätta, för vem du vill berätta det och också vad du vill med ditt berättande. I Storytellingskolan skall vi till att börja med fokusera på en av fyra viktiga delkomponenter som alla samspelar inför skapandet av en berättelse.

Jag – En början & ett avslut

Du – Ett rikt innehåll

Vi – Skapa tillsammans

De – Låt vara

Hmmm… ljög jag inte lite i början? Det spelar såklart roll vem du är. Det spelar alltid roll vem du är. Ditt berättande utgår från dig, det handlar om dig, ditt syfte och det du brinner för. Som berättare har du, precis som en konstnär, en palett med en många olika färger och former att använda för att skapa intresse, engagemang och påverka åhörarna med ditt berättande.

Catherina Ronsten, Betydelsefulla Möten 2act hjälper dig att bli en bra historieberättare.
Catherina Ronsten, Betydelsefulla
Möten 2act hjälper dig att bli
en bra historieberättare.

En konstnär vill säga något med sitt verk, det vill du också. Storytelling och berättandet har funnits i evinnerliga tider. Det var runt elden där stenåldersmänniskorna satt och värmde sig som storytelling startade. Redan innan vi människor kunde läsa och skriva använde vi oss av berättande som grund för att förmedla kunskap och erfarenhet. Tidigt blev berättande via sagor och historier ett smart sätt att se till att mottagaren mindes viktiga saker.

Hur skapar man då från allra första början? Låt oss börja med tavlans ram. En viktig nyckel för att minnas är att det du berättar skapar känslor hos mottagaren. Var vill du börja och var skall du sluta? Börja med första meningen och låt den med fördel vara en intresseväckare som för dig in i berättelsen på ett sätt som känns bra för dig.

Här två exempel på introduktion  från musikens värld:
”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut” eller ”Främling, vad döljer du för mig i dina mörka ögon. En svag nyans av ljus nånstans, men ändå…”

Låt din början bli ett hopp från riktigt hög höjd, skruva och smaka på orden som blir dina första. Samtidigt – se till att vara trygg med det du berättar – då blir mottagarna också tryggare. För att vara närvarande och kunna skapa engagemang. Utnyttja och använd dig av dina egna upplevelser i det ämne som du valt att berätta om. Välj att redan från början se till att du kan ”knyta ihop säcken” i slutet på ett fängslande sätt.

I slutet av berättelsen summerar du det du sagt, plockar upp det viktiga – utan att för den skull bli långrandig eller övertydlig. Välj med omsorg några godbitar ur din berättelse som du vill skall finnas kvar hos åhörarna även efter några dagar. Slutsats: Använd dig av händelser i ditt eget liv och måla din tavla i de färger, och med hjälp av de penseldrag, som du ser på bästa sätt kan hjälpa dig att nå fram med ditt budskap. Var tydlig med din början och ditt avslut.

Nästa Storytellingskola ”Du – Ett rikt innehåll” fokuserar vi på mottagaren, den berättaren vänder sig till – till dig!

Paint Swatches

 

Artikeln är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 3 2014.
Läs tidigare artiklar från Storytellingskolan på: www.2act.se/storytellingskolan 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *