Var den förändring du vill se

“ Be the change you wish to see in the world. ”
– Mahatma Gandhi

 

Det gick inte en dag utan att jag mötte dem.  Artiklarna, de svarta rubrikerna – alla med fokus på kris, katastrof och haveri i den svenska skolan. Orden var starka och de matade sig oförtrutet rakt in i mitt medvetande. Jag värjde mig, jag stängde av och jag gick långa omvägar med dunkande popmusik i mina öron. Jag ville inte höra, ville inte se. Ville inte veta.

Men så en morgon i början av juni 1999 vaknade jag tidigt och visste precis hur jag skulle göra för att vara en aktiv del i en positiv förändring. Hur jag skulle använda min tid till att vara en medkraft, en medskapare av en positiv förändring. Vad skulle hända om vi istället för att fokusera på det som inte fungerar i vårt samhälle istället riktade strålkastarljuset på det som fungerar? Vad skulle vi då kunna uppnå?

Ett förslag
Jag skrev ett förslag, ett kort PM och ringde redan samma förmiddag ett par samtal. Området som jag ville fokusera på var helt nytt för mig! Skola och utbildning. Jag hade egentligen ingen aning. Inga barn som gick i skolan och ingen direkt koppling till skolan. Erfarenhet hade jag såklart. Jag hade ju gått i skolan själv, jag blev till och med mobbad ett par år av vår lärare och skolkade mig igenom merparten av högstadiet. Men det var inte det jag skulle berätta om. Det var ljuset och mötet mellan lärare och elev som blivit betydelsefullt, det som gjort positiv skillnad. Jag ville undersöka och nyfiket ställa frågan; Vem har blivit betydelsefull för dig? När hände det? Vad sa han eller hon, vad gjorde de och på vilket sätt har mötet påverkat dig idag?

Direkt ur hjärtat
Jag skrev snabbt och rakt ur hjärtat och började med orden: “Det fanns lärare som jag avskydde som pesten och lärare som jag älskade mest av alla…” Det korta PM:et skickades med en knapptryckning omkring 11 den där soliga försommardagen. Redan samma eftermiddag, omkring 15, ringde min telefon och kvinnan i andra änden sa: “Vilken suverän idé, passar oss perfekt. Vi kör!!”

Det blev starten på mitt livs största äventyr.  Ett äventyr som vuxit till ett fantastiskt företag och medverkat till att verkligen ge mig känslan och insikten om att jag är en som vill och kan bidra till samhället med min kompetens, erfarenhet och vilja.

Berättelsebank 
Jag visste det inte då, men det blev också starten på Betydelsefulla Möten 2act som genom åren lyckats skapa så mycket glädje, förundran och förväntan. Vi jobbar med storytellning och har samlat på berättelser om betydelsefulla möten i skolan, i vården, i idrotten, i företagsvärlden och inom politiken. Och fler insamlingar är på gång. Vi bygger från ingenting och vi tar hjälp av många människors berättelser och betydelsefulla möten. I vår berättelsebank har vi idag över 4000 berättelser och de skall bli fler och vi skall samla berättelser över hela världen.

Betydelsefulla Möten 2act är en social innovation och vi har som affärsidé att förädla, förvalta och förmedla berättelserna på ett intressant och lärorikt sätt. På ett sätt som gör att just ditt betydelsefulla möte blir mer värt än om du hade behållit det för dig själv.

Allt du gör spelar roll!
Ditt betydelsefulla möte kan bli till någon annans brygga, till att skapa något nytt, hjälpa dig att växa som människa, leva mer och bättre. Det är det som Betydelsefulla Möten 2act gör. Vi jobbar med medkraft. Förädlar, förbättrar och förmedlar kunskap.

Catherina Ronsten, Samhällsengagerad entreprenör och kreativt ansvarig för Betydelsefulla Möten 2act
CR sign-1

 

 

Text: Catherina Ronsten
Vill du berätta om dina betydelsefulla möten? Hör av dig!

Artikeln är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs mer på www.2act.se 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *