Entreprenörsskapets goda sida

Jag hade avgått som VD för Glocalnet och åter satt mig vid skolbänken, den här gången för att äntligen ta min civilekonomiexamen på Handelshögskolan. Samtidigt grubblade jag mycket över vad jag skulle göra sen. Trots att jag i allt väsentligt gillat min entreprenörsresa där jag grundade Glocalnet var det inte självklart att jag skulle fortsätta på det spåret. Jag kände att jag också aktivt ville bidra till att dra mitt strå till stacken i ett större perspektiv. Det kändes lite som att antingen startar jag ett företag eller så gör jag någonting gott.

loggastor
Banala självklarheter
Runt årsskiftet 2002 köpte jag och min fru Alexandra varsitt exemplar av boken ”Lycka”. Det var en fantastisk bok som innehöll Dalai Lamas tankar. När jag läste den fick jag upp ögonen. Nya och egna tankar väcktes till liv och mitt sätt att se på världen och mig själv fick nya nyanser. Boken skapade även intensiva diskussioner mellan mig och min fru.

Vi läste den systematisk och avbröt efter varje kapitel för att diskutera dess innehåll. Så har jag aldrig gjort med någon annan bok. Egentligen var boken i huvudsak fylld med de mest banala självklarheter, som att ”Är du snäll mot andra så blir du glad själv”, eller ”Om du ler mot någon så får du ett leende tillbaka”. Men som helhet blev den en avgörande katalysator för mig. Jag insåg att jag delat in aktiviteter och verksamheter i olika och felaktiga mentala fack. I ett fåtal Göra gott-branscher och alla andra branscher.

Entreprenörskap
När jag gick till botten med mig själv förstod jag att entreprenörskap i sig är något kraftfullt och det är upp till utövaren själv att välja riktning på kraften. Entreprenörskapet var någonting som jag kunde
skapa goda värden med. Så självklart skulle jag fortsätta som entreprenör! Det var ju det jag var bra på och det var genom eget företagande jag bäst kunde dra mitt strå till stacken för att skapa en bättre värld.

Det var en härlig känsla när pusselbitarna föll på plats i mitt medvetande. Det blev så uppenbart och min dröm blev efter det att driva ett företag vars avkastning skulle gå till välgörenhet. Den drömmen gör jag just nu allt för att förverkliga med stiftelsen GoodCause som driver elbolaget GodEl och under året planerar också fondbolagsverksamhet i det nya bolaget GodFond.

Lever min dröm
Tack vare de där självklara orden av Dalai Lama lever jag just nu min dröm och gör helt enkelt det jag tror jag har talang för. Det gäller bara att inse, att oavsett vilken talang man har, så kan man vända det till någonting gott.
HEMSIDA www.godel.se
Text: Stefan Krook

Foto: Lisa-Love Bäckman Stefan Krook fick ett nytt sätt att se på livet efter att ha läst boken “Lycka” av Dalai Lama.
Foto: Lisa-Love Bäckman
Stefan Krook fick ett nytt sätt att se på livet efter att ha läst boken “Lycka” av Dalai Lama.

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *