Han visste att det var dags för mig

Jag hade varit medlem i Kristdemokraterna under ett antal år när jag plötsligt en dag blev uppringd under valåret 1991. Mannen som ringde heter Ture Jakobsson och han frågade om jag var intresserad av att engagera mig mer aktivt i politiken? Uppenbarligen var det inget slumpmässigt samtal från hans sida för just i det skedet av livet passade det mig perfekt.

Min yngsta son var elva år, jag hade arbetstider som gjorde att jag ofta gick hemma på dagarna och led av ”antistress”. Ture visste dessutom att jag arbetade med sjöfartsfrågor, kommunikation och infrastruktur, vilket skulle komma väl till pass i det politiska arbetet. Men givetvis blev jag paff till en början. Jag bad om betänketid och funderade på hur jag skulle kunna vara en riktig politiker. Även min familj och vänner var skeptiska. De hade väldigt svårt att se mig i den rollen. Bara att föreställa sig det var en hög tröskel både för dem och för mig.

Möjligheter
Men som sagt var tiden mogen. Ture hade inte chansat när han kontaktade mig. Efter att vi hade talats vid några fler gånger under tankeperioden slutade det med att jag hamnade i styrelsen i Gatubolaget i Göteborg. Sen inträffade saker slag i slag och så småningom blev jag regionpolitiker och fick äran att medverka till att Västra Götaland slogs samman till en region. Det kändes stort och tack vare Ture har jag fått uppleva mycket som annars inte hänt. Jag har fått tillfälle att möta en mängd spännande människor.

En omöjlig utmaning
Under en mandatperiod bestämde jag mig för att göra riktiga besök i samtliga Västra Götalands 49 kommuner. En i stort sätt omöjlig utmaning eftersom en mandatperiod är på 48 månader. Men jag hann faktiskt med nästan alla. Bland det bästa är ändå att jag lärt känna Ture Jakobsson som vän. Vi har båda kunnat hjälpa varandra, stämma av med varandra och stötta varandra under alla mina år i politiken.

Tack för att du upptäckte mig Ture!
Text: Anders Fasth

Foto: Monica Fasth En vän och en stöttpelare som gjort stor skillnad för Anders Fasth politiska engagemang gav honom chansen att uppleva saker han aldrig skulle ha gjort annars. Här tackar han Ture Jakobsson för det.
Foto: Monica Fasth
En vän och en stöttpelare som gjort stor skillnad för Anders Fasth politiska engagemang gav honom chansen att uppleva saker han aldrig skulle ha gjort annars. Här tackar han Ture Jakobsson för det.

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *