Hon kom som en frisk fläkt

I början på 70-talet träffade jag Elly, en holländsk kvinna som alltid var glad. Vi bodde i ett litet samhälle som inte förändrades i särskilt hög takt. Många av invånarna hade bott där i hela sitt liv och i en del hem såg det ut som om tiden stått stilla.
När Elly kom var hon som en frisk vårfläkt. Hon mötte alla människor med ett leende och alla log tillbaka. Hon engagerade sig i kyrkan och var med i syföreningen.

På så sätt blev hon ofta hembjuden till de enkla hemmen på en kopp kaffe, men i stället för enkelheten såg hon skönheten. Ofta sa hon till mig: ”Oj vilken fin klocka de har”, eller ”Vilken fin gammal skål”, eller ”Vilka goda hembakade kakor jag fick”.

Jag hörde henne aldrig kritisera eller rynka på näsan. Hon såg det vackra överallt. Hennes beteende fick mig att tänka till. Jag ville också möta människor med ett leende och se det positiva i livet, även då det känns motigt.

Då hon och hennes familj efter många år flyttade tillbaka till Holland, bjöd hon mig på lunch. Vi åt och pratade. Jag hade precis gått igenom en svår separation och mådde inte speciellt bra.
“Ewa, skäm bort Dig själv, det är du värd”, sa Elly då.

Jag tänker fortfarande på hennes ord, då det emellanåt känns tungt. Vi ska alla skämma bort oss själva ibland. Det är inte fult. Jag är glad att jag fick lära känna Elly. Hon har påverkat mig mycket, särskilt mitt synsätt på livet.
Text: Ewa Norsäter
Foto: Christina Erlandsson

Holländska Elly inspirerade Ewa att se det goda i allt som händer.
Holländska Elly inspirerade Ewa att se det goda i allt som händer.

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 1 2013
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *