Lärarens ord väckte mig

En lektion i gymnasiet på Helenelundsskolan i Malmö har gjort starkare intryck på mig än något annat jag minns från min skoltid. Min lärare i musikhistoria, Andrzej Faber från Polen, verkade alltid i det närmaste besatt av sitt ämne. Därför förvånade det oss alla när han en dag inledde sin lektion med följande ord: ”Idag ska vi inte prata om musikhistoria, utan något mycket viktigare: nämligen politik”.

Därefter övergick han till att skicka runt bilder från nazistiska koncentrationsläger i Polen. På en bild kunde vi se ett rum så fullt av skor att väggarna knappt syntes. På en annan bild såg vi ett rum så fullt av hårlockar att man kunde vada i dem upp till midjan. På ytterligare en bild fanns en jättelåda fylld av guldtänder som mer liknade en fantastisk skattkista. Vi fick även se bilder av lamp-skärmar tillverkade av människohud.

Låt inte andra välja åt er
När alla hade sett bilderna, sa han: ”Det ni just sett hände för mer än 40 år sedan i ett annat land. Men det skulle lika bra kunna hända här i vår egen tid. Och om ni inte engagerar er politiskt för det ni tror på och försvarar demokratin så har ni ingen rätt att klaga om den avskaffas. Om ni inte klarar av att välja ett parti och gå och rösta så kan jag försäkra er om att andra kommer att välja åt er – och det är inte säkert att ni kommer att gilla deras val. Därför uppmanar jag er att välja parti själva. Om ni inte gillar något av partierna – välj det ni ligger närmast eller starta ett nytt parti! Bara ni inte förhåller er passiva och låter andra välja åt er”.

Jag tog steget
När de orden uttalades var jag 17 år och hade inte rösträtt, men efter påföljande val engagerade jag mig politiskt och valde Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund. Det var många saker som gjorde att jag tog detta steg, men en viktig bidragande orsak var min lärares ord:

”Om du inte väljer, så gör någon annan det åt dig och då har du ingen rätt att klaga över hur det blev”.

Text: Hillevi Larsson

Foto: Riksdagen En av många anledningar till att Hillevi Larsson tog steget in i politiken var musikläraren på högstadiet som sa “Om du inte väljer, så gör någon annan det åt dig och då har du ingen rätt att klaga över hur det blev”.
Foto: Riksdagen
En av många anledningar till att Hillevi Larsson tog steget in i politiken var musikläraren på högstadiet som sa “Om du inte väljer, så gör någon annan det åt dig och då har du ingen rätt att klaga över hur det blev”.

 
Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *