Känner du igen mig?

man2

År 1970 vikarierade jag som underläkare på kvinnokliniken i Falun. Under ett jourpass fick jag skriva in en ung kvinna som skulle göra en abort dagen därpå. Orsaken till aborten var att hon hade ett kraftigt graviditetsillamående som hade varit omöjligt att behandla på det lilla sjukhuset i hennes kommun. Att aborten skulle ske i Falun berodde på att det gått så lång tid att ett större ingrepp måste göras. Jourpasset den här natten var ovanligt lugnt och jag fick utrymme att sitta hos kvinnan ganska länge och prata om ingreppet till att börja med, men så småningom kom vi också in på hennes liv, relationen till maken, egna krav och den två-treårige sonen och orkeslösheten.

Ung som jag var
Samtalet varade i en till två timmar. Dagen därpå skrev kvinnan ut sig utan ingrepp och illamående och lämnade kvar sina rosor till mig. Överläkaren frågade vad jag hade gjort. Jag svarade ”ingenting” vilket nog också var vad jag trodde då. Ung som jag var tänkte jag inte så mycket på den här episoden under det hektiska vikariatet eller under slutspurten av studierna i Uppsala.Några år senare när jag under min utbildning till barnläkare var i Falun fick jag åka till en mindre sjukhusort för att vikariera på en specialistmottagning i vilken det ingick en barnavårdscentral. När jag en dag utförde en fyraårsundersökning på en liten pigg gosse frågade mamman: ”Känner du igen mig?”

När jag sa att jag inte gjorde det sa hon:

”Hade det inte varit för dig hade vi inte suttit här idag.”

Plötsligt förstod jag
Precis i det ögonblicket förstod jag att jag faktiskt hade gjort något drygt fyra år tidigare. Jag hade lyssnat. Det här mötet på barnavårdscentralen framkallar än i dag en speciell känsla hos mig trots många berikande möten under åren som gått och varav säkert flera förtjänar att berättas. Detta möte har förutom vad det betydde för patienten, även präglat mycket av min fortsatta verksamhet och utveckling, både i mitt yrkesliv och privatliv.
Text: Lars Wiklund
Foto: Birgitta Sterner

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *