Vi kan uträtta stordåd

etikettmoln-SSU-copy

 

Jag tryckte mig nervöst mot den röda tegelväggen. Året var 1998 och jag var 13 år och jag skulle på min allra första SSU-träff. En medlem, Johanna Pettersson, hade sett att jag precis hade blivit medlem så hon ringde mig och frågade om jag ville följa med på ett SSU möte? Javisst, gärna!

Jag fick skjuts in till Fagersta den eftermiddagen. Vi hade bestämt att vi skulle ses utanför den lokala livsmedelsaffären och gå tillsammans till mötet. Hon kom fram och frågade om det var jag som var Gabriel? Jag vågade knappt säga hej utan nickade bara tyst.

Johanna pratade glatt medan vi gick tillsammans till fiket där vi skulle ses, hon ställde en massa frågor men jag vågade inte säga så mycket. Jag var nervös och till på köpet hade jag kommit på att jag inte hade nog pengar med mig att köpa något. Jag kommer inte ihåg vad vi pratade om på det första mötet, men jag minns känslan av att jag fick vara med om något stort. Alla andra var flera år äldre än jag.

Gnistan som tändes
Min politiska medvetenhet väcktes i mitten av 90-talet. Jag är uppväxt i Riddarhyttan, ett litet brukssamhälle i Bergslagen, och just då på 90-talet var det väldigt hög arbetslöshet. Även om mina föräldrar fick behålla sina jobb så blev min bror blev arbetslös, och många av mina kompisars föräldrar blev arbetslösa. Vi kompisar pratade ofta om vad som hände och jag minns att jag var rädd för att min familj också skulle råka illa ut och att vi skulle behöva flytta.

Ekonomisk kris
Den ekonomiska krisen var alltså en stor del till att gnistan tändes för mig, men också den rasism som fanns i närliggande orter. Det fick mig att bli medlem. Det var inte ett så stort steg att ta för mig att bli medlem i ett politiskt parti, min mamma var aktiv i SSU när hon var ung och det hon berättade gav mersmak.

Jag växte med tiden
Att vara medlem i SSU har hela tiden känts väldigt meningsfullt för mig, först var jag såklart en vanlig

medlem med ett ideellt engagemang, med tiden växte jag och ledarskapsfrågorna blev allt viktigare för mig. Det är när människor förenas kring gemensamma mål som vi kan uträtta storverk. Som förbundsordförande reser jag mycket och träffar många som är engagerade.

Bara vi går tillsammans
Alla dessa resor, möten och alla som jobbar i SSU har fått mig att inse, mer än någonsin tidigare, vilka möjligheter vårt engagemang ger oss – bara vi går tillsammans. Tillsammans kan vi vara den kraft vi behöver för att möta framtidens utmaningar.

Det är alltid spännande att jobba med politik, om att utmanas och tvingas att tänka i nya banor, att vända och vrida på problem. Och att hitta lösningar. Genom mitt engagemang får jag möjlighet att bidra till en bättre samhällsutveckling och det känns helt rätt.
Text: Gabriel Wikström (SSU)

”Det är alltid spännande att jobba med politik, om att utmanas och tvingas att tänka i nya banor, att vända och vrida på problem”
Gabriel wikström (SSU) förbundsordförande

Print

 

Med tiden växte det fram en respekt och beundran inom mig för det hon var och det hon sa. Hon öppnade mina ögon och smulade sönder den underförstådda bilden av hur män och kvinnor bör leva genom avslöjande exempel.
Med tiden växte det fram en respekt och beundran inom mig för det hon var och det hon sa. Hon öppnade mina ögon och smulade sönder den underförstådda bilden av hur män och kvinnor bör leva genom avslöjande exempel.

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin, Möten som gör avtryck, 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *