Gästreflektör – Beatrice Ronsten

“Be the change you wish to see in the world” – Mahatma gandhi

 

Foto: Moa Ronsten Studenten Beatrice Ronsten vill lyfta hur viktigt det är med ett leende och att se varandra, visa uppskattning och vara närvarande i mötet.
Foto: Moa Ronsten
Studenten Beatrice Ronsten vill lyfta hur viktigt det är med ett leende och att se varandra, visa uppskattning och vara närvarande i mötet.

Jag vet inte om du har hört historien om pojken som gick hem från skolan en dag. Han hade en väldig massa böcker i famnen och när han gick mötte han några äldre killar från sin skola. De knuffade på honom, han ramlade och de sparkade iväg alla hans böcker. En flicka kom gående och såg det som just hände. För henne var det som ett hugg i hjärtat att se den här pojken ligga hjälplös där så hon sprang fram, hjälpte honom upp och frågade ifall han ville att hon skulle följa honom hem. De började prata och det var början på en väldigt fin vänskap. De blev oskiljaktiga.

De två vännerna har nu vuxit upp och pojken som nu har blivit man står med glaset i sin hand för att hålla ett tal till sin bästa vän på hennes bröllopsdag. Han berättar historien om hur flickan och han blev bästa vänner. Men den här gången berättar han en längre version än den hon tidigare har hört. Han berättar om hur han den dagen de träffades hade plockat med sig alla sina böcker från skåpet i skolan för att göra det lätt att städa ur. Han berättar att det var för att han hade planerat för att ta sitt liv, den där eftermiddagen, när hon blev en del av hans liv.

Viktigt
Ett litet leende, en hjälpande hand eller ett vänligt ord kan göra så otroligt mycket för en annan människa. Då visar du att du ser dem. Inte kräver det mycket av dig heller. Om alla skulle visa varandra den respekt och det bemötande man själv vill mötas av skulle världen bli en mycket bättre plats att leva i. Jag tror att alla människor vill känna sig betydelsefulla. Att få känna sig viktig, känna att man behövs och att se och bekräfta andra är något inte bara andra, utan även du, kommer må bra av. För varje relation, varje möte, varje hej är betydelsefullt.

Ljust och trevligt
Hur gör man då det här? Ja, det är nog en sak man själv måste komma underfund med, men en positiv inställning kan vara en mycket bra början. En inställning som kan vända något mörkt och tråkigt till något ljust och trevligt. Se det så här, istället för att se regnmolnen på himlen som hotfulla kan du se de som något häftigt som medför möjligheten till liv och utveckling. Med samma ögon kan du också välja att se på alla människor du möter. Det bästa är att vi inte bara har rättigheten att få mötas med respekt, glädje och vänlighet. Vi har också en skyldighet att vara den medmänniskan som ger det till andra.

Oskrivna blad
En av de största rädslor vi människor har är att bli ignorerade och att inte känna sig sedda. Alla vill känna sig betydelsefulla. I olika sammanhang har jag varit ledare för yngre barn och i min ledarroll har jag som ett mål att vid varje möte med barnen vill jag ha sagt varje barns namn minst en gång. Som ni förstår är det inte något stort eller jättesvårt. Det kan räcka med ett upprop där man kanske ställer en liten följdfråga om skolan eller senaste boken man läst. Eller bara att under tiden man träffas pratar man en liten kort stund med varje barn. Visa att du ser alla, titta dem i ögonen eller sätt en hand på axeln.

Jag tror att alla föds som oskrivna blad, självklart med olika förutsättningar, men utan värderingar. Hur vi sen bemöter alla människor skriver varje persons bok. Vid varje möte lägger vi till något mer i varandras böcker och om det är positivt eller negativt – det avgör vi själva.

Det är det som verkligen betyder något, de avtryck vi gör i människors liv.

Gladare vardag
Varför vi inte redan gör dessa saker, som låter så enkelt, har jag många gånger undrat över. Är det egoismen som styr att vi vill få ut något av allt vi gör? Kan det vara jantelagen som gör att vi inte kan hylla andra? Jag vet faktiskt inte. Vad jag däremot vet är att vi tillsammans kan bygga upp en trevligare och gladare vardag där alla får känna sig betydelsefulla. Kom ihåg att den enda människa du kan förändra är dig själv. Säga välkommen tillbaka till kompisen som har varit sjuk, ge komplimanger och var trevlig mot de andra resenärerna på en buss. Våga vara medmänniska helt enkelt! Bara ett enkelt leende kan göra så mycket.
Text: Beatrice Ronsten

”Ett litet leende, en hjälpande hand eller ett vänligt ord kan göra så otroligt mycket för en annan människa.”

 

Texten publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 1 2013.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *