Gästreflektör – Klara, färdiga, GÅÅÅÅ

Marianne Ståhl Foto: Fotografcecilia.com
Foto: Fotografcecilia.com Marianne Ståhl berättar om loppet som ändrade hennes inställning och fick henne att upptäcka sin egen potential.

Med all kraft kastar jag mig framåt och börjar springa som gällde det livet. Sextio meter på kolstybb, bredvid springer Björn-Ove, skolans snabbaste kille. Den här gången tänker jag vinna över honom, om jag så ska dö på kuppen.

Meter efter meter vi flyger fram sida vid sida, ingen vill släppa taget, ingen tar sig förbi. Ska det bli oavgjort? Så lyckas jag få en centimeter, två centimeter, tre centimeter till godo och spränger målsnöret en hundradel före Björn-Ove. Mina klasskompisar jublar och kramar om mig. Jag en rödhårig, mobbad liten tjej har slagit den snabbaste killen. Jag är bäst i löpning på hela skolan! Det är snart femtio år sedan jag vann över Björn-Ove och därmed visade, framförallt för dem som mobbat mig, att jag var bra, att jag dög.

Människan ska få uppleva
Den känslan var och är oerhört viktig och följer mig i allt jag gjort och gör. Det är en känsla som jag vill att alla människor, oavsett ålder och ursprung, ska få uppleva och bäras av i sina liv. Därför har jag ägnat hela min yrkesverksamhet åt att arbeta med människor och förändringsprocesser. Först som präst i Svenska kyrkan och sedan som egenföretagare med projektledning och coachning som specialitet.

Upptäck din potential
Det finns så många människor som behöver upptäcka sin potential, i vissa fall bli påminda om densamma. Jag möter både unga och äldre som genom inspirationsföreläsningar och coachande samtal får tillgång till tron på sin egen förmåga.

Eftersom jag själv var mobbad under några år på mellanstadiet och högstadiet brinner jag särskilt för de barn och ungdomar som är utsatta för den typen av övergrepp, men har ännu inte riktigt hittat formerna för engagemanget, skriva en bok, föreläsa?

Olika projekt
De senaste åren har jag arbetat som projektledare i tre olika projekt som handlar om entreprenöriellt lärande i skolan, om att ungdomar ska få jobb och om jämställdhet. Alla projekten har varit fyllda av möten av olika slag. En del av dessa möten kan tyckas mer betydelsefulla, andra mindre, men egentligen är alla möten betydelsefulla om vi bestämmer oss för att göra dem till det.

Det handlar om att medvetet välja en icke- värderande, öppen och positiv kommunikation och att vara närvarande i det som pågår här och nu. När vi gör så möter vi varandra och då händer det – ibland stort, ibland smått – men det händer!
Text: Marianne Ståhl

Om Marianne Ståhl:
Titel: Projektledare och präst.
Kort om: Marianne älskar fart och fläkt, när det mesta blir gjort i ett huj, men finner också glädje i eftertanke och ref-lektion, vilket behövs för att skapa balans.
Motto: Var glad över de svampar du hittar istället för att fundera på hur många du gått förbi och missat.

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *