Ledare – glädje

Söndag. Morgon. Sensommar. Stockholmsförort. Det är få, om ens några, som rör sig ute på gatorna. Jag väntar på bussen. Där kommer den! Härligt, jag är ivrig, vill hem och börja dagen. När jag stiger in är den helt tom på medresenärer och jag har möjlighet att välja var jag skall sitta. Alla säten tomma, förutom busschaufförens ;-)

Jag väljer att sätta mig snett bakom busschauffören och vi pratar medan solen sakta går upp. Han, en äldre man med över 30 år i tjänsten, berättar ivrigt om skiftet – om att gå från kommunal regi till privat ägande. Om hur han och hans kollegor fasade inför det som skulle hända. Hur de nya ägarna krävde att all personal skulle gå en tre dagars utbildning. Han fortsätte förklara hur heligt förbannade alla anställda varit på den nya ledningen. Det riktigt rök ur öronen.

Han berättade om förändringen och hur alla de nya påbuden rörde om i organisationen. Men mest pratade han om vilka starka aggressioner den påtvingade utbildningen skapat. Mannen som rattade bussen galant påpekade att han ju hade kört buss i över trettio år och att han minsann visste att det stod ett eller flera problem vid varje busshållplats. Inte behövde han gå någon utbildning för att veta hur han skulle sköta sitt jobb!

Det hjälpte föga, den nya ledningen var glasklar, antingen gick personalen utbildningen eller så fick man gå. Det fanns inga alternativ. Alla skulle med! Och med facit i hand, ett par år efter ägarbytet berättar mannen, nu med ett finurligt leende på läpparna, om förändringen och om nya sätt att tänka. Nu med sikte på möjligheter.

Numera var både han och hans kollegor helt på det klara med att det står en eller flera möjligheter vid varje busshållplats och han stannar mer än gärna för att ta upp dessa möjligheter. De som möjliggör hans lön. Vad han kan hjälpa dem med? Vad kan han lära sig? Hur kan han få sina resenärer att få en bra tur? Hur kan han bidra?

I det här Magasinet har vi nu gjort vårt allra bästa för att ge dig en rejäl dunderdos av inspiration! Välkommen in i en värld av möjligheter!

Catherina Ronsten, Samhällsengagerad Entreprenör och kreativt ansvarig för Betydelsefulla Möten 2act
Catherina Ronsten, Samhällsengagerad
Entreprenör och kreativt ansvarig för
Betydelsefulla Möten 2act

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ledaren är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *