Hicka

“Hicka betecknar oönskade, upprepade medfödda reflexsammandragningar i mellangärdet. Den plötsliga luftströmmen ner i lungorna får stämbanden att slå ihop varvid det hickande ljudet uppstår.”

Det kanske längsta ordet du kan använda dig av i spelet ‘Hänga gubbe’ är hicka på Latin:
hypernervokustiskadiafragmakontravibrationer

Varför hicka uppstår är oklart, men att äta hastigt, skratta, utsättas för kyla under en längre tid, dricka kall dryck, äta varm eller kryddstark mat, hosta och nikotin är några saker som kan framkalla hicka. Något snabbt botemedel finns inte heller men en hel del huskurer finns det att ta del av, t.ex. att dricka uppochner. Men det sägs vara olika från person till person.

Man får hicka för att en stor muskel, diafragman, eller mellangärdet, i nedre delen av bröstkorgen plötsligt drar ihop sig. När diafragman drar ihop sig så påbörjas en kraftig inandning av luft, som snabbt avbryts av att passagen genom  struphuvudet i halsen reflexmässigt stängs. Själva hickljudet som hörs uppstår när struphuvudet, som innehåller stämbanden, plötsligt stängs i den förbirusande luften.

Hicka kan också bero på retning av en nerv, nervus phrenicus, som går till diafragman, och ibland uppstår hicka utan att man kan peka på någon särskild orsak. Att struphuvudet stängs när diafragman drar ihop sig krampartat kan vara en reflex som hindrar främmande partiklar från att komma ner i lungorna, men den teorin är inte bevisad

Notisen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 3 2014.
Läs mer på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *