En lärorik berättelse

Allt är väl planerat inför Världsforumet i USA för framtidens ledare. Det fanns bara kända namn på listan över föreläsare. Varje talare har fått sin tid och de hade förberett sig noga. Den lilla kvinnan tar sig sakta upp på podiet. Publiken har väntat på detta ögonblick. Hon hade en vit huvudbonad med mörkblåa kanter och en vit kaftan. Den gamla kvinnans livsuppgift blev känd för hela världen något år tidigare när hon fick Nobels Fredspris för sina insatser för den fattiga befolkningen i Calcutta. Med kärleksfulla händerna hade hon rört många. Hennes blick var lugn. Inom några få minuter skulle hennes tal i grunden vidröra många av framtidens ledare.

Moder Teresa står tyst länge i talarstolen. Tusentals deltagare håller andan. Som om hon ser på dem, en efter en, tittar hon ut över havet av deltagare. Under en lång stund säger hon ingenting. Sen kommer frågan:
Känner ni era medarbetare?
Därefter är hon återigen tyst en lång stund och ser uppmärksamt ut över publiken. Så kommer det en fråga till:
Tycker ni om dem?
Alla riktar sin uppmärksamhet mot Moder Teresa som efter ytterligare lite tystnad säger:
Om ni kan svara ja på dessa två frågor – då kan ni bli framtidens ledare.
Återigen blir det tyst. Moder Teresa går ned från podiet. Hon har sagt det hon kommit för att säga.

Då stiger nästa talare upp. Han är en erkänd ledare inom näringslivet som alla sett fram emot att lyssna till. Nu står han där, gripen av Moder Teresas ord. Han tar ett djupt andetag som om han skulle inleda sitt tal, men istället för att hålla upp sitt manus för att se vad det står i det sänker han det och säger: ”I över ett halvår har jag förberett mitt tal, jag har skrivit ned, strukit bort och lagt till. Jag har övat och konfererat i tid och otid med mina kollegor och vänner om vad jag skulle säga när jag nu skulle stå inför er, ni framtidens ledare. Med hjälp av tre meningar har Moder Teresa sagt allt jag kom hit för att säga.”
KÄLLA: Boken Nu – Tillsammans kan vi! Rossling L, Ronsten C (Kommunlitteratur 2008)

 

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *