Känslan av en bättre värld

När jag var sju år byggdes Berlinmuren. Det var en mörk tid som jag minns väl eftersom min familj bodde i Västtyskland. Särskilt minns jag när jag satt framför en svartvit TV tillsammans med pappa. Vi såg de rörliga bilderna från Berlin och lyssnade på de dystra rapporterna om det kalla kriget mellan öst och väst. Det var som om alla de mörka molnen från andra världskriget hopade sig igen, och som om Tyskland och världen aldrig skulle slippa det. Pappa skakade på huvudet, vände sig mot mig och sa: ”Det här kommer min generation inte att klara av. Det här måste ni göra någonting åt.”

Då förstod jag inte riktigt vad han menade, eftersom jag inte förstod vad Kalla Kriget gick ut på. Men känslan av ‘domedagsstämning’ gick mig inte förbi. Den etsade sig fast i mitt medvetande. Jag växte upp med den känslan. En ständig gnagande upplevelse av att ett mörkt hot vilade över världen.

Det angick alla oss
Sen efter sju år kom våren som förändrade allt. Jag minns att jag lyssnade på radion och hörde om demonstrationer som pågick runt om i Europa och i Frankfurt am Main där jag bodde. Det var unga som demonstrerade mot krig och mot orättvisor. De ville ha en förändring, ett annat samhälle. Det var förstås år 1968 och de stora studentrevolternas tid. Men jag fick snabbt klart för mig att det här inte bara angick studenter. Det angick alla oss unga. Att det handlade om vår framtid.

Mitt i förändringen
Jag var fjorton år och gav mig ut på cykel för att leta upp en demonstration som jag hade hört om på radion. Den pågick vid en amerikansk militärförläggning och tusentals unga deltog. Vårsolen lyste och helt plötsligt kände jag den där enorma kontrasten jämfört med känslan när Berlinmuren byggdes. Det var som att dörrarna som hade stängts då plötsligt slagits upp igen. Det kändes som om vi unga verkligen kunde förändra världen till det bättre. Eller rättare sagt: Det kändes som om jag befann mig mitt i förändringen medan den pågick!

Det var första gången det hände något sådant i Tyskland sedan andra världskriget och det var precis som pappa antytt den nya generationen som reste sig och sa: ”Det här är vår värld”.

Jag söker framtiden
Den känslan som då infann sig har jag burit med mig sedan dess. Den har format hela mitt liv och mitt politiska engagemang. Istället för att hela tiden försöka snickra på gamla politiska tillvägagångssätt har jag har präglats till att hela tiden söka nya lösningar. Jag försöker hitta framtiden hela tiden. För genom mina upplevelser kan jag fortfarande känna och tro att ett annat och bättre samhälle är möjligt.
Text: Mats Pertoft

Foto: Riksdagen Känslan av att som ungdom vara mitt uppe i förändringens tid betydde mycket för Mats Pertofts framtida roll som politiker.
Foto: Riksdagen
Känslan av att som ungdom vara mitt uppe i förändringens tid betydde mycket för Mats Pertofts framtida roll som politiker.

 

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *