Självförtroende

Hur gör man egentligen? För att ha det där självförtroendet som gör att man alltid vågar kasta loss och säga sitt hjärtas mörkaste och svåraste mening – även om man vet att det inte är populärt. Eller för att verkligen våga ta steg i livet som man bara drömmer om. Eller för att…

Livsviktig kärna
En del verkar ha en rejäl dos av det och andra mer eller mindre. Krystyna Malm är idag pensionerad, men har arbetat som överläkare och leg. psykoterapeut på Huddinge sjukhus där hon dagligen träffade unga människor som hade förlorat självförtroendet och därmed också tilltron till sig själva. Krystyna är övertygad om att ett bra självförtroende är något som man måste jobba mycket med.

– Det är inte något som man får gratis, utan något som kräver mycket ansträngning, ångest och oro, både att skapa och att bibehålla, säger hon bestämt.

Samtidigt som Krystyna talar om vad självförtroende är knyter hon sin högra hand hårt som för att visa hur ett gott självförtroende skulle kunna se ut.

– Det är som en inre livsviktig kärna och kärnan bygger man genom att våga utsätta sig för livet och det som händer runt omkring en.

Sju enkla råd
Krystyna har sju enkla råd till dig som vill vässa ditt självförtroende ytterligare.

  1. Var inte rädd för konflikter. Det är det enda sättet att komma vidare
    För att få ett bra självförtroende krävs det att man vågar stå för sina åsikter och klarar av att sticka ut från mängden. Man kanske “gör bort sig” och hamnar i jobbiga situationer, men det är i dessa situationer som man växer, menar Krystyna.
    – Om man inte vågar stå upp för sina åsikter och därmed också vem man är kan man få betala ett
    väldigt högt pris för det. Ett pris som inte går att betala med pengar.
  2. Att kunna misslyckas är svårare och viktigare än att lyckas
    Men det räcker inte med att bara säga vad man tycker, utan man måste också testa sina gränser och ha modet att våga misslyckas.
    – Man lär sig inget av att göra det man redan kan, utan man måste hela tiden prova att göra nya saker. Att våga misslyckas är ett måste. För om vi vågar misslyckas, då vågar vi också lyckas, säger Krystyna enkelt.
  3. Ta ett steg i taget. Ju mindre desto bättre – backa genast om det känns fel
    Det gäller att ta små steg i början och inte sätta upp en fasad som inte håller om någon skulle kika in bakom den.
    – Ett bra självförtroende bygger man på samma sätt som maratonlöparen bygger upp sin kondition. Han börjar inte med ett maratonlopp med en gång, utan springer först ett par varv runt kvarteret och sen allt längre sträckor för att öva sin kondition, säger Krystyna och tillägger att man också måste lära sig att lyssna på vad man verkligen känner innerst inne. Känns det rätt eller fel? Känn efter och lita på dig själv!
  4. Fråga om du märker att du inte vet eller förstår – även om det känns “fånigt”
    En person med ett gott självförtroende har ofta en rejäl dos integritet och letar efter situationer där han eller hon utsätts för kritik för att på så vis utvecklas. Han eller hon vågar fråga och ta reda på hur saker och ting egentligen förhåller sig även om det verkar vara småsaker och självklarheter.
  5. Lyssna till andra – men tänk själv. Våga stå på dig till du har blivit övertygad om motsatsen
    Krystyna har åsikter om det mesta och är snabb i replikerna. Och visst har hon haft stunder då hon
    funderat på om det var värt att säga ifrån och stå på sig, men, säger hon, alternativet är att kompromissa med sitt eget jag, vilket gör att man kommer längre och längre ifrån sin egen kärna och då riskerar självförtroendet att urholkas. Hon har sett det hända många gånger.
  6. Det intressanta är inte det man kan – utan vem man är
    Krystynas upplevelse är att de som saknar ett bra självförtroende ofta är de som bland annat måste klä sig vackert eller är otroligt måna om hur de ser ut. De väljer ofta att visa en vacker fasad, medan de sakta bryts sönder inombords.
    – Vad de gjort är att de har lagt självförtroendet utanför sig själv och därmed blivit beroende av vad omgivningen anser om dem och vad de gör, istället för att förlita sig till sina egna känslor och åsikter.
  7. Fly inte. Stå ut med att det kan ta sin tid – ge dig chans att hitta lösningen
    Som med allt annat gäller det att ha tålamod, vara modig och lära sig genom att ständigt praktisera.

Svårare än så är det inte.

Text: Catherina Ronsten

Foto: Catherina Ronsten Här bjuder överläkare och leg. psykoterapeut Krystyna Malm på sju enkla råd från för att få självförtroendet att växa.
Foto: Catherina Ronsten
Här bjuder överläkare och leg. psykoterapeut Krystyna Malm på sju enkla råd från för att få självförtroendet att växa.

 

Artikeln är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs mer på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *