Demokrati på allvar

1995 befann jag mig i Moçambique på U-landsuppdrag, just då landet höll sitt första fria val någonsin. Det var efter att inbördeskriget slutat och den utsatta befolkningen äntligen fått uppleva några år av fred och uppbyggnad. Minnet av människornas ansikten glömmer jag inte. De var tärda av umbäranden, slagna och misshandlade och kränkta av kommunist-regimen. Deras anhöriga hade mördats.

Men nu gick de där i 40 graders hetta och tummade på sina valsedlar. De hade fått upprättelse och nu de var de som bestämde vilken regering det skulle bli. Att få vara där och se det hända berörde mig mycket starkt. Jag fylldes av en lyckokänsla som kanske inte går att jämföra med vad de själva kände. Men jag tror att den ändå i det ögonblicket hjälpte mig att verkligen förstå den verkliga skillnaden mellan demokrati och diktatur.

Medborgare
När jag några år senare avslutade mina U-landsuppdrag och åkte hem till Sverige hade jag bestämt mig. Jag skulle göra min medborgerliga plikt för demokratin i mitt eget land. Jag var redan medlem i Moderaterna och började gå på möten och kom efter valet 2002 in som ersättare i en verksamhetsnämnd. Idag är jag gruppledare i landstingsstyrelsen och fortfarande sitter minnesbilderna från Moçambiques första fria val fastetsade i mitt medvetande.

Förvaltad lycka
När jag tänker på det så finns det inget som upprör mig så mycket som att ta den fria politiken för given. Demokrati är en färskvara och den måste alltid försvaras. Mötet med människorna i Moçambique lärde mig att det är en lycklig slump var i världen man föds. Och vill man förvalta den lyckan så ska man vara med och jobba för det. Man har en plikt mot sitt land och demokratin. Livet har blivit mer meningsfullt sen jag tog steget in i politiken. Som jag ser det ska man bidra med det man kan. Det behöver inte vara storslaget. Om man så bara förmår att uppbringa en droppe i havet så är det ändå en droppe.
Text: Christer Sivertsson

Foto: Anna Wilhelmsson "En droppe i havet är ändå en droppe” säger Christer Sivertsson i sin berättelse om hur politiken gjort skillnad för honom.
Foto: Anna Wilhelmsson
”En droppe i havet är ändå en droppe” säger Christer Sivertsson i sin berättelse om hur politiken gjort skillnad för honom.

 

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 2 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

 

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *