Det är samma glöd och vilja

etikettmoln-MUF

Det är nog sällan bara ett möte som formar en som människa. Tvärtom är det summan av alla möten som både formar och driver oss. Det som attraherade mig till Moderata Ungdomsförbundet från första början var en vilja att påverka.

Jag trodde på idéernas kraft och ville se ett mer öppet, tolerant och fritt Sverige och sökte inte en gemenskap, utan en möjlighet att med min minsta möjliga insats, mitt medlemskap, driva på för de idéer jag trodde skulle förändra Sverige. Sanningen är ju dock att idéer är fantastiska, men det är människor som gör skillnad.

Människor som varje dag, i stort eller smått vågar stå upp för sina idéer. Det handlar om alla – från de som viger sina liv till att kämpa för det de tror på, till de som i det korta ögonblicket vågar stå upp för vad som är rätt, som säger ifrån när någon blir illa behandlad och som vågar stå upp för allas lika värde.

Engagerade unga
Precis som idag när jag är förbundsordförande och när jag var ny medlem är mötet med medlemmar det viktigaste. Jag kan inte peka ut just ett möte som har direkt spelat någon stor roll för mig och mitt politiska engagemang, däremot kan jag peka ut tusentals av alla de många olika möten med många olika personer under åren, som har betytt och fortsätter betyda väldigt mycket för mig.

Det är mötet med engagerade unga som gör det värt att sätta sig på tåget en tidig morgon bort från Stockholm och ut i Sverige. Även om Stockholm är platsen för vår riksdag och regering finns det många politiskt engagerade unga som vill påverka sin livssituation runt om i hela Sverige. Frågor om jobben och skolan berör hela Sverige. De är lika heta i Töreboda och Östersund som i SVT Aktuellt-studio – och det är unga människor som bryr sig om dem.

Nya vinklar
De vill påverka, berätta och veta hur just deras kommun och liv påverkas av de beslut som tas i politiken. Möten med våra vänner runt om världen är också en källa till inspiration och energi. När kulturer möts och idéer får stötas och blötas mellan unga som har olika kulturer, språk och andra saker i bagaget tar jag med mig hem många nya vinklar på våra samhällsproblem i Sverige.

Vi får aldrig stå still
Många av våra samhällsproblem blir också väldigt små i jämförelse med de länder som inte kan garantera mänsklighetens grundläggande fri- och rättigheter. De som vaknar varje dag och är inte säkra på om de kan sova i samma säng igen natten därpå är otroligt duktiga och drivna. De drivs med samma glöd och vilja att förändra precis som vi ser här hemma.

Varje möte med alla dessa engagerade unga människor är unika och lika häftiga varje gång. Alla har en specifik anledning till varför de blev politiskt engagerade och varje gång jag får höra deras historia stärks min uppfattning om att vi måste fortsätta förändra och förbättra samhället. Vi får aldrig stå still, vi måste alltid fortsätta.

Mitt viktigaste möte
Oavsett om det är på en skola, eller ett universitet eller på en lokal MUF-förening så träffar jag unga människor som är intresserade av samhällsförändring och vill vara med och påverka. Runt om i Sverige så finns det enormt mycket engagemang. För sin framtid, för sin byggd, för Sverige och för världen. Det är dem människorna som gör skillnad. Och det är mötet med dem som varje dag blir mitt viktigaste möte.
Text: Erik Bengtzboe (MUF)

”Många av våra samhällsproblem blir också väldigt små i jämförelse med de länder som inte kan garantera mänsklighetens grundläggande fri- och rättigheter.”

 

Erik Bengtzboe
Alla har en specifik anledning till varför de blev politiskt engagerade och varje gång jag får höra deras historia stärks min uppfattning om att vi måste fortsätta förändra och förbättra samhället.

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin, Möten som gör avtryck, 2014.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *