Snabba beslut

Det var dags att förverkliga pojkdrömmen att studera filosofi, men det krävdes en särskild dispens eftersom jag var utlänning. ”Min unge man, du måste ha studentexamen för att börja på universitetet”, sa den kvinnliga tjänstemannen som tog emot mig. Jag har studentexamen svarade jag och visade henne avgångsbetyget från det grekiska gymnasiet. Hon granskade det och ögonen blev större och större och till slut brast hon ut:  ”Det här är ju rena rama grekiskan för mig”. Å Gud vilken bildad människa, tänkte jag som inte kände till uttrycket. Vi hade ett problem. Hon kunde inte veta vad det var för betyg eller vad som stod i det.

Då samlade hon sig och såg mig in i ögonen och sa så här: Nu vill jag att du skall vara uppriktig. Jag skall vara uppriktig lovade jag. Det här sa hon och viftade med betyget, är det här ett bra betyg?

Det är ett mycket bra betyg sa jag. Ja men då så, då kan du börja då. Det var så jag började på universitetet. På vägen hem grät jag av tacksamhet. Sverige hade visat sin ädlaste sida. Denna tjänsteman, denna medelålders kvinna som jag aldrig mer träffade förändrade mitt liv för all framtid.

Jag var fast besluten att visa henne att det inte var fel att lita på mig. Jag hade inte ljugit, betyget var utmärkt. Men det högsta betyget måste gå till henne, denna frimodiga människa som satte sig över paragrafer och strunt och gav en ung människa möjlighet att förverkliga sina innersta förhoppningar. En förälders villkorslösa kärlek till sitt barn är en stor gåva, men en främlings villkorslösa tillit är ännu större.
Text: Teodor Kalifatides, Sommar i P1

Teodor Kalifatides
Foto: Micke Grönberg/SR

 

Berättelsen är publicerad i Betydelsefulla Möten Magasin nr 1 2013.
Läs fler betydelsefulla möten-berättelser på www.2act.se

Add a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *